Header Ads

Terkini

Oh Yeah : Operasi Pencarian Harta Karun Di Dalam Laut Yang Terdalam Di Dunia Berjaya Menemui 100 Tan Syiling Perak

Views
Kebanyakan syiling perak dijumpai semasa “operasi menyelamat harta terdalam dunia” yang dijalankan pada bulan September 2013. Operasi itu telah meninggalkan plak di dasar laut untuk memperingati operasi pencarian itu, yang bertulis: “Kami datang ke sini dengan hormat.” Pada 4 November 1942, kapal pengangkut penumpang British SS Bandar Kaherah telah ditenggelamkan oleh kapal U-Nazi, kira-kira 772 km selatan Pulau Santa Helena di Lautan Atlantik.

Kredit: Facebook | Deep Ocean Search

Kapal tersebut telah mengembara dari Bombay, India ke England dengan membawa 311 penumpang, bersama dengan muatan kargo sebanyak 100 tan syiling perak bernilai £ 34 juta (sekitar USD $ 44 juta). Diketahui juga, duit syiling perak dalam mata wang Rupee tersebut telah dihantar untuk membiayai usaha British dalam Perang Dunia II.

Karl-Friedrich Merten, kapten kapal U-Nazi, didengar telah mengatakan kepada para penumpang kapal SS City of Kaherah: “Selamat malam. Maaf untuk menenggelamkan kamu semua". Kesemua penumpang kecuali enam orang yang sempat melarikan diri dari kapal tenggelam itu dengan menyelamatkan diri dalam bot penyelamat.

Bagaimanapun, 104 daripada 305 orang penumpang yang terselamat didapati mati apabila ditemui oleh bot penyelamat tiga minggu selepas kejadian.

Video Screenshot | Les Revues du Monde

Harta di dalam kapal tersebut dijangka telah hilang buat selama-lamanya. Tetapi anggapan itu telah mulai salah pada tahun 2011, apabila pasukan yang diketuai oleh pakar harta karun British John Johnford berjaya mengesan kapal itu, ketika mereka melihat objek tidak wajar pada radar mereka.

Dengan menggunakan isyarat sonar dan robot yang canggih, kapal itu dijumpai di antara gunung dan lembah di bahagian bawah Lautan Atlantik Selatan.

Video Screenshot | CNN

Deep Ocean Search (DOS), iaitu syarikat yang menyediakan penyelesaian untuk pencarian harta karun yang paling dalam di dasar lautan itu telah dibantu oleh 20 pakar marin Perancis. Dengan ditaja oleh Kementerian Pengangkutan UK, mereka mula menjalankan operasi penyelamatan harta terdalam di dunia untuk mendapatkan syiling perak dari kapal pada kedalaman kira-kira 5.1 km di bawah paras laut.

Kredit: Facebook | Deep Ocean Search

“Kapal itu telah terbelah kepada dua dan ditenggelam jauh di dasar laut,” menurut seorang jurucakap DOS. “Beberapa bahagian kapal itu diliputi oleh lumpur yang bertimbun di atasnya.”

Kredit: Facebook | Deep Ocean Search

“Beberapa masalah yang perlu kita hadapi, seperti tekanan air dan suhu laut yang mendalam, telah mengakibatkan beberapa kerosakan sistem penyelaman yang belum pernah kita hadapi sebelum ini semasa operasi di kedalaman 3,000 hingga 4,000 meter di bawah paras laut,” kata jurucakap DOS.

Video Screenshot | CNN Video Screenshot

Meskipun terdapat banyak kesulitan, kebanyakan duit syiling perak yang bernilai £ 34 juta telah berjaya ditemui, dan operasi penyelamatan harta karun di laut dalam itu akhirnya berjaya diselesaikan pada September 2013.

CNN Video Screenshot | CNN

“Ia adalah operasi menyelamat harta karun paling istimewa,” kata Kingsford kepada BBC. Syiling perak Rupee itu telah dilelong dan dijual pada harga yang tidak diketahui. Walau bagaimanapun, keuntungan dari lelongan dan jualan ini akan diberikan kepada agensi kerajaan HM Treasury, sementara peratusan jualan akan diberikan kepada penyelamat harta karun tersebut, menurut BBC.

CNN Video Screenshot | CNN

Sumber : Erabaru.com