Header Ads

Terkini

chaiOS - Satu Mesej Pepijat Yang Boleh Menjadikan iPhone Anda Bertukar Menjadi Penyendal Pintu

Views

Satu pepijat telah ditemui di dalam sistem operasi iOS di mana ia boleh menjahanamkan aplikasi Messages dan seterusnya membuatkan iPhone tersebut beku, atau mati, atau restart. Hanya dengan menghantar satu pautan yang direka secara istimewa.

Pepijat ini telah ditemui oleh seorang pembangun perisian, Abraham Masri. Dan beliau menamakan pepijat itu chaiOS. Bukan ma-chai tapi chaiOS.
 

chaiOS mempergunakan fungsi Messages yang memaparkan previu pautan apabila dikongsi. Masri menerangkan kepada BuzzFeed News, beliau mencipta satu laman web di GitHub dan memuatkannya dengan beratus ribu metadata perkataan, huruf dan simbol yang tidak berkaitan. Messages akan pening kerana cuba membaca semua maklumat yang tak dijangka ini, dan ini mungkin menghentikan juga sistem operasi.

Bagaimanapaun, Masri telah pun menutup laman web ujian chaiOS beliau di GitHub dan tidak akan membinanya semula . Beliau membuat pengumuman ini untuk mendapatkan perhatian dari Apple sahaja, agar mereka membaiki pepijat ini.


Jika anda terkena dengan pepijat chaiOS ini dan Messages tidak lagi berfungsi, beberapa langkah yang boleh diambil adalah:
  1. Block domain laman web – Contohnya laman web pepijat adalah GitHub, maka pergi ke Settings di Safari, kemudian pilih General > Restrictions > Enable Restrictions > Websites > Limit Adult Content > Never Allow > GitHub.io. 
  2. Delete mesej pautan – jika anda bernasib baik, anda sempat untuk mengenal pasti mesej pepijat chaiOS dan memadamnya sebelum ia memaparkan previu. 
  3. Reset iPhone ke tetapan kilang – ini boleh dikatakan cara terakhir kerana ia juga akan memadamkan semua fail, gambar, video dll. Jangan buat jika anda tidak membuat salinan, dan mungkin lebih baik tunggu penyelesaian di bawah ini. 
  4. Tunggu kemaskini Apple – Apple telah mengesahkan baik pulih pepijat chaiOS sedang dalam pembikinan dan akan disebarkan dalam kemaskini akan datang, sekitar minggu depan.
Sumber: BuzzFeed News, SoyaCincau

Tiada ulasan