Header Ads

Terkini

Oh Yeah : 20 Reaksi Sinis Di Twitter Yang Kelakar Hasil Daripada Kenyataan Berbaur Perkauman 'Shithole' Donald Trump

Views

Presiden A.S., Donald Trump, menimbulkan satu lagi kontroversi minggu lepas dengan menghina negara-negara berkulit hitam seperti Haiti dan El Salvador, serta negara-negara Afrika yang tidak dinyatakan, sebagai 'shitholes' (lubang bontot). Kenyataan itu dibuat ketika dalam pertemuan dengan penggubal undang-undang di White House, telah dibantah oleh pendatang yang berpotensi dari negara-negara ini, dan telah dikecam secara meluas sebagai perkauman dan memecah belahkan masyarakat pelbagai kaum oleh media global.

Sekarang, netizen yang berasal dari negara-negara 'shithole' sepertimana yang diperkatakan oleh Trump, telah bersuara secara sinis atau 'sarcasm' dalam aplikasi Twitter, dan kebanyakkannya agak kelakar dan menusuk di kalbu.

Kerana, tidak kiralah apa pendapat anda mengenai negara, budaya, agama, kerajaan atau apa saja, menghina jutaan manusia sebagai benda yang kurang elok adalah sangat tidak cool. Bukan saja dari lelaki atau wanita biasa di tepi jalan, apatah lagi dari Presiden Amerika Syarikat itu sendiri.

Tweet ini menunjukkan bahawa setiap orang individu berbeza, mempunyai kualiti mereka sendiri, dan mampu mengatasi kesukaran untuk bangkit dari 'shithole' dan membuat diri mereka menjadi orang yang sangat memberi inspirasi dan berjaya. Ala, kat Malaysia pun ade gak tapi tak berapa kena kecam sangat macam Trump ni pula.


p/s: kesian ada presiden racist teruk macam ni...huhu

Sumber : Boredpanda

Tiada ulasan