Header Ads

Terkini

7 Koleksi Alat Mainan Termahal Di Dunia

Views

Bagi kanak-kanak lelaki, mereka lebih cenderung untuk memiliki koleksi mainan seperti robot, kereta mainan dan alat mainan tentera. Bagi kanak-kanak perempuan, mereka lebih minat kepada anak patung dan permainan yang berunsur masakan.

Namun, tahukah anda bahawa terdapat alat mainan yang sungguh mahal? Alat mainan ini bukanlah alat mainan yang sesuai untuk diberikan kepada kanak-kanak untuk bermain, tetapi ia adalah khusus untuk penggemar atau pengumpul koleksi alat permainan yang antik dan limited edition.

7. Original G.I. Joe 12" (RM860,000)


Figura aksi berkonsepkan tentera merupakan salah satu konsep yang terkenal bagi pengumpul koleksi alat-alat mainan yang mahal.

Alat mainan ini dicipta oleh Don Levine pada tahun 1963 dan ia telah dijual dengan harga 200,000$ (RM857240) kepada seorang pengumpul dari Amerika.

Kini, alat mainan ini berada di Muzium Geppi di Meryland.

6. Gundam Fix Platinum Toy Robot (RM1,100,000)


Gundam Fix Platinum Toy Robot telah dihasilkan pada tahun 2007 oleh seorang designer dari Jepun bernama Ginza Tanaka.

Robot kecil ini hanya setinggi 12.5cm namun memiliki berat sebanyak 1.4 kilogram.

Ini kerana 89 bahagian robot tersebut diperbuat daripada platinum asli, manakala mata robot diperbuat daripada 0.15 karat berlian.

5. Nintendo Wii Supreme (RM2,100,000)

Rangka Nintendo Wii Supreme ini telah disaluti dengan emas 22 karat seberat 2.5 kilogram, manakala butang utamanya diperbuat daripada berlian asli.

Menurut laporan, Stuart Hughes telah mengambil masa sebanyak 1 tahun setengah untuk menyiapkan Nintendo Wii Supreme.

Stuart Hughes merupakan orang yang telah menghasilkan iPhone termahal di dunia.

4. Cubism Style Barbie (RM2,400,000)


Barbie merupakan anak patung yang digemari kanak-kanak perempuan semasa mereka kecil dan menjadi teman untuk mereka bermain masak-masak.

Namun, barbie yang termahal di dunia ini lebih elok disimpan dengan baik kerana harganya yang sangat mahal. Rantai yang dipakai anak patung ini diperbuat daripada berlian asli.

3. Gold Rocking Horse (RM5,500,000)


Alat ini dicipta oleh pereka Jepun bernama Ginza Tanaka. Beliau menghasilkan alat mainan ini sempenta tribute kepada kelahiran putera Jepun, Hisahito, pada tahun 2006.

Alat ini telah disaluti emas dan beratnya dianggarkan hampir mencecah 40 kilogram.

2. The Masterpiece Cube Rubik’s Cube (RM6,430,000)


Rubik's cube merupakan alat mainan berkonsepkan puzzle yang paling terkenal. Pada tahun 2009, mainan ini telah terjual sebanyak 350 juta unit di seluruh dunia.

Alat mainan ini yang termahal digelar "The Masterpiece Cube Rubik’s Cube" dan telah dihiasi dengan batu berlian asli. Kiub rubiks ini berfungsi dengan sempurna seperti kiub rubiks yang normal.

Setiap bahagian kiub ini dihiasi dengan batu berlian 185 karat.

1. Steiff Louis Vuitton Teddy Bear (RM9,000,000)


Sumber : Illuminasi

Tiada ulasan