Header Ads

Terkini

Malaysia Perlu Jadikan E-Sukan Sebagai Karier Dan Harus Diperkenalkan Dari Peringkat Sekolah

Views

Penulis portal popular The Patriots, Helmi Effendy tampil dengan penulisan kritikal tentang senario e-sukan di negara kita. Ini adalah hujah beliau.

E-sukan dan stereotaip

Ramai ibu-bapa, orang tua dan juga netizen yang masih terperap di zaman 1990-an padahal Revolusi Industri 4.0 sedang mendatangi kita, di mana teknologi sedang mengambil alih dunia di sekitar kita termasuklah E-Sukan.

Pertama, ketika kerajaan memperakui bahawa E-Sukan salah satu daripada industri yang menjadi tumpuan kerajaan, mereka berpencak seperti dunia mahu kiamat. Katanya, E-Sukan ini melalaikan. Apakah sebenarnya alasan kerajaan nak promosikan E-Sukan di peringkat sekolah?

Yang tidak mengetahui, ketahuilah bahawa sesungguhnya E-Sukan itu adalah permainan video yang merangkumi permainan video popular yang dipertandingkan dalam pertandingan untuk menguji kemahiran pemain-pemain seperti Dota, Counter Strike dan FIFA.

E-sukan satu industri

Kenapa kerajaan mengatakan bahawa ia adalah sebuah industri? Mari, aku nak tunjukkan betapa industri E-Sukan sedang mencatatkan keuntungan berbillion ringgit di luar negara.

Pada tahun 2017, nilai industri E-Sukan di seluruh dunia bernilai dalam $696 Juta Dollar USA, dan dijangka untuk tahun 2020 pula, akan mencatat angka setinggi $1.5 BILLION!!!

Kalau ditukarkan dalam nilai ringgit, kira-kira RM 6 Billion. Untuk peringatan, nilai keuntungan itu adalah ketika permainan video ini masih belum masuk menjadi sebahagian daripada Sukan Asia dan Sukan Olimpik.

Industri ini sedang mendapat penjanaan daripada pelbagai pihak.

Kenapa?

Baik, ini rekod daripada TWICH, sebuah laman sosial untuk para gamer di dunia biasanya melibatkan gamer-gamer terkenal menayangkan mereka bermain sebuah permainan video secara langsung.

Secara purata, mereka yang menonton permainan atas talian terutama ketika para pemain video sedang bertanding di pertandingan-pertandingan E-Sukan terkemuka dunia mencecah sehingga 89 JUTA ORANG!

Mereka yang berjumlah 89 juta orang ini menghabiskan lebih kurang 3.7 Billion jam waktu mereka setahun untuk menonton pertandingan E-Sukan ini.

Komuniti yang luas ini dan sokongan yang tidak berbelah bahagi peminat E-Sukan inilah yang menarik ramai orang untuk mula memberi tajaan dan mula nampak untuk buat keuntungan.

Bayangkan, tiket untuk menonton setiap pusingan pertandingan DOTA di luar sana sentiasa laku dan fullhouse. Revenue daripada kejohanan-kejohanan ini membuatkan prize pool untuk sukan seperti DOTA sentiasa meningkat.

Pada tahun 2015 sahaja, prize pool DOTA mencecah angka $15 Juta Dollar USA. Untuk rekod, pool prizes untuk DOTA menandingi pool prizes untuk Golf Master US yang sekadar menawarkan $10 Juta manakala separuh daripada pool prizes untuk Terbuka Tennis Perancis yang menawarkan $36 Juta.


Sekali lagi saya ingatkan, bahawa pool prizes yang dipertandingkan adalah sebelum E-Sukan dimasukkan dalam Sukan Asia dan Olimpik.

E-sukan di Olimpik dan Sukan Asia?

Tapi sekejap… E-Sukan masuk Sukan Asia dan Sukan Olimpik? Ya, untuk tahun 2022 ini, Hangzhou, China akan menawarkan E-Sukan salah satu daripada acara yang menawarkan pingat kepada perserta.

Pada tahun 2024, salah satu daripada negara yang sedang membida untuk mengadakan sukan olimpik telah iaitu Perancis dengan kotanya Paris telah merancang untuk memasukkan E-Sukan menjadi salah satu acara rasmi E-Sukan.

Bayangkan betapa besarnya nilai industri ini nanti pada tahun 2022 di Hangzhou dan 2024 di Paris apabila dipertandingkan di peringkat dua sukan tertinggi dan terbesar dunia ini?

Untuk permainan video seperti FIFA pula kita dapat menyaksikan bagaimana kelab-kelab terkemuka di dunia seperti Manchester City, Paris St German, West Ham, Barcelona memiliki pemain-pemain FIFA mereka tersendiri.

Biasanya selain mewakili kelab-kelab bola sepak ini dalam pertandingan-pertandingan yang dipertandingkan, pemain FIFA akan digunakan untuk mencuba taktikal-taktikal bola sepak dalam enjin permainan FIFA yang sememangnya dibina cuba untuk menyamai realiti permainan bola sepak utama di dunia.


Realiti di Malaysia

Bagaimana pula di Malaysia? Saya ingin tegaskan bahawa saya tidak bercakap melalui kaca mata orang luar, tetapi saya bercakap sebagai seorang abang kepada seorang gamer sepenuh masa di Malaysia iaitu AmTuah, bekas Juara Asia Tenggara.

Saya pernah suarakan suatu masa dahulu tentang realiti semasa industri E-Sukan di Malaysia. Secara jujurnya, berbanding tahun lalu dan hari ini, ia telah berubah 360 darjah.

Banyak syarikat-syarikat korporat mula nampak potensi industri E-Sukan ini lalu membuat pelaburan mereka.

Adik saya dilamar oleh sebuah kelab E-Sukan professional di Malaysia iaitu Fire Dragoon untuk menjadi sebahagian daripada pasukan.


Adik saya akan diberi gaji bulanan, dengan elauns dan diberi sebuah kondominium di Damansara sebagai tempat tinggal dan latihan, yang dimana untuk sewaan biasa, kondominium itu memakan sewa sebulan setinggi RM 4000!

Untuk wang kemenangan pula, FIFA 18 baru sahaja dilancarkan, dan untuk siri FIFA 18, wang kemenangan yang dikumpulkan dalam sekitar lingkungan RM 20,000 begitu.

Dalam masa yang sama, situasi di luar negara sudah banyak berubah. Pemain FIFA yang menerima bayaran tertinggi ialah Gorilla dari UK yang menerima bayaran setinggi $250 ribu dollar, persamaan dengan RM984 ribu per tahun.

Manakala pemain E-Sukan yang menerima bayaran tertinggi adalah KuroKy yang menerima bayaran setinggi $2.4 Juta Dollar Amerika, atau kalau ditukarkan dalam ringgit dalam sekitar RM 9.5 Juta SETAHUN!

Bahkan, PewDiePie, seorang Gamer yang merakam videonya bermain permainan video di YouTube sejak tahun 2010, telah menerima sebanyak $124 Juta Dollar sehingga hari ini, di mana jumlahnya kalau ditukarkan dalam mata wang ringgit dalam sekitar RM 500 JUTA!!!


Malaysia sedang menuju seperti situasi luar negara. Pemain-pemain E-Sukan Malaysia sedang menjadi jutawan disekitar anda. Sebab itu DS Najib tidak mahu ketinggalan lalu mengumumkan E-Sukan sebagai sebuah industri di Malaysia.

Sebab itu kerajaan mula merencanakan rancangan-rancangan khas, bahkan menyasarkan satu pingat dalam Sukan Asia kelak. Adik saya sendiri menjadikan Sukan Asia sebagai sasarannya.

Itu pun ibu-bapa dan rakyat Malaysia yang sedang terperangkap di zaman 1990-an mengutuk sekeras-kerasnya tindakan tersebut padahal mereka tidak cakna dengan perkembangan disekitar mereka.

Seperti mana tidak caknanya mereka pada perkembangan revolusi industri 4.0 sehinggakan mengenali payment gateway, atau cara membeli atas talian seperti di Lazada pun masih terhegeh-hegeh sehinggakan ada yang mampu berbuat pendapatan menjadi wakil shopper di Lazada.

Menyedihkan bukan?

Belajar daripada sejarah

Saya nak selitkan teguran sedikit mengenai soal ini. Tahukah anda antara faktor utama kejatuhan ketamadunan Melayu bukanlah kerana kejatuhan Melaka.

Persetankan mitos itu sebab selepas Melaka jatuh, ketamadunan Melayu sedang mengaum.

Pattani dengan Ratu-Ratu Pelangi mereka, atau Brunei sedang meluaskan empayarnya di Borneo di bawah Nakhoda Ragam sehingga sejauh Manila!

Kejatuhan sebenar tamadun Melayu adalah tidak mampu untuk transofrmasikan ketamadunan mereka ke zaman revolusi industri.

Tamadun-tamadun di seluruh dunia yang mampu tukarkan mereka seiring perbezaan zaman, seperti Jepun dan Thailand mampu mengelakkan mereka dijajah.

Revolusi Meiji dan Revolusi 1932 di Thailand yang membuatkan dua kuasa ini mampu bersaing dalam peperangan dengan kuasa besar dunia.

Jepun dengan menang perang dengan Russia manakala Thailand dengan Perang Thailand-Perancis yang membuatkan Thailand mampu merampas Laos daripada Perancis! Tamadun Melayu pula terus dijajah oleh British kerana faktor ini!

Apa relevan analogi demikian dengan situasi hari ini?

Hari ini, E-Sukan termasuk dalam Revolusi Industri 4.0 dan kebanyakan orang-orang Melayu kita sedang mengulangi kesilapan apabila cuba berpaling daripada revolusi industri ini.

Mereka enggan untuk memeluk dunia cashless society yang sedang berlangsung disekitar mereka. Mereka dalam penafian bahawa E-Sukan menjadi salah satu industri yang sedang meletup di sekitar mereka.

Mereka dalam penafian bahawa syarikat-syarikat gergasi mula menukarkan haluan mereka ke arah perniagaan atas talian. Bagi mereka, mereka lebih suka duduk di abad ke-20, ketika bermain permainan video adalah stigma negatif ke atas mereka.

Dan sekarang kita sampai ke topik yang paling penting. Apa relevannya kerajaan berusaha untuk promosikan E-Sukan ke dalam sekolah-sekolah? Pertama, perlu saya ingatkan seperti sukan-sukan lain.

Anda fikir Christiano Ronaldo dan Messi dilahirkan pada usia 18 tahun dan ke atas? Tidak, bakat mereka bermula apabila dikenalpasti dari peringkat sekolah lagi. Begitu juga dengan E-Sukan.

Adik saya, gamer sepenuh masa. Dia mula bermain permainan video ketika berusia 6 tahun. Itu usia dia bermain FIFA.

Dan bakat-bakat Malaysia yang setanding Gorilla dan KuroKy pula seperti mana adik saya, perlu dicari oleh kerajaan diperingkat sekolah lagi.

Langkah pro-aktif kerajaan diperlukan

Kerajaan boleh bermula dengan membuka kelab-kelab E-Sukan di sekolah, dan boleh dijadikan aktviti korikulum.

Selepas sekolah, dengan kelengkapan-kelengkapan peralatan komputer yang dibekalkan di makmal, para pelajar dalam kelab ini boleh bermain permainan video sebagai latihan.

Kementerian Pendidikan juga boleh wujudkan pertandingan E-Sukan peringkat sekolah seperti mana yang sudah wujud di peringkat universiti hari ini.


Para pelajar dalam kelab E-Sukan akan bertanding mewakili sekolah mereka dan memenangi hadiah yang lumayan. Bakat-bakat hebat setanding atau malah lebih hebat daripada dua nama yang lebih besar daripada Gorilla dan KuroKy.

Mungkin pingat emas olimpik kita datang daripada E-Sukan nanti suatu hari nanti? Siapa tahu kalau perancangan kita tepat.

Terabai pelajaran? Kalau sebuah perkara dibuat secara berlebihan, bukan permainan video sahaja, malahan perkara lain seperti bola sepak, membaca novel, bersukan akan menjadi faktor pengabaian pelajaran.

Bukanlah salah permainan video dan industri E-Sukan kalau itu berlaku. Salah pada pengurusan manusia itu sendiri. Kerana diluar negara, malahan negara kita, para gamer yang bergiat dalam industri ini adalah terdiri daripada mereka yang berpendidikan tinggi. Adik saya sendiri graduan Ijazah dalam Kewangan Islam.


Perkongsian menarik kepada kalian semua. Sahabat-sahabat saya yang menjadikan karier gamer sepenuh masa juga datang dari latar pendidikan yang tinggi.

Jaguh Counter Strike Malaysia, yang menggunakan nama Aimann sebagai nama dunia gamernya, juga merupakan bekas rakan sebilik di universiti dahulu adalah seorang mahasiswa setiap semester mencapai dekan selama semester berturut-turut.

Hari ini, dia merupakan juara Asia Tenggara, dan pernah mewakili Malaysia di peringkat Asia dan Dunia dan menjadikan karier gamer secara sepenuh masa!

Alasannya, untuk menjadi seorang pemain video ini, terutama di peringkat dunia, anda memerlukan ketajaman akal, kecerdasan minda, refleksi pantas dan tubuh yang sihat!

Lagi satu persamaan yang saya lihat, mereka yang hari ini berjaya sebagai seorang gamer adalah mendapat ibu bapa yang sangat menyokong anak-anak mereka terlibat dalam permainan video ini, dan tidak mempunyai stigma permainan video merosakkan pelajaran anak-anak seperti netizen diluar sana.

Saya, salah seorang pengasas The Patriots, bersama dengan sahabat seperjuangan saya Jamalee Bashah, yang berjaya mengumpul lebih 260 ribu orang pengikut membaca laman media sosial ilmiah di alam maya ini, tidak pernah berhenti dalam hidup kami menjadi seorang gamer.

Datanglah ke pejabat kami, ketika waktu terluang, anda akan melihat kami sedang bermain video game selepas lama menelaah makalah-makalah ilmu untuk dikongsikan dengan kalian.

Saya juga boleh beri jaminan, kebanyakan artikel-artikel hebat yang ditulis di laman ini, ia datang dari minda seorang gamer yang tidak berhenti setiap hari meneroka dunia permainan video!

Sumber : Semuanya Bola

Tiada ulasan