Header Ads

Terkini

Oh Yeah : Rasmi - Philippe Coutinho Sah Sertai Barcelona Dengan Rekod Yuran Perpindahan Inggeris Bernilai £142 Juta

Views

Liverpool mengesahkan yang Coutinho sertai Barcelona. Ini selepas Liverpool menerima bidaan bernilai £142 juta ataupun €160 juta untuk Phillipe Coutinho.

Coutinho sertai Barcelona dengan rekod perpindahan tertinggi melibatkan pemain kelab Inggeris. Liverpool mendapatkan Coutinho dari Inter Milan dengan yuran £8.5 juta.

Coutinho memecahkan rekod perpindahan Paul Pogba ke Manchester United dengan nilai £93 juta pada musim lalu.

Dalam satu siaran rasmi media oleh Liverpool pada awal pagi tadi waktu Malaysia, kelab tersebut mengesahkan yang pemain itu akan terbang ke Sepanyol untuk berbincang terma peribadi dengan kelab yang berpangkalan di Catalan tersebut.

Jurgen Klopp dalam kenyataan beliau juga mengucapkan terima kasih kepada Phillipe Coutinho yang sudah memberikan aksi terbaik beliau walaupun sebelum ini pemain itu terang-terang menyatakan yang beliau mahu ke Barcelona pada perpindahan pra musim yang lalu.

Coutinho terus komited untuk berlatih dan membantu Liverpool memenangi perlawanan. Klopp faham akan kekecewaan penyokong kerana hilang pemain istimewa, namun beliau menegaskan, Barcelona adalah impian Coutinho dan beliau mahu mahu membawa keluarga beliau ke sana.


Klopp menegaskan yang pihak kelab dan beliau telah melakukan apa yang mereka mampu untuk mengekalkan Coutinho.

“Pemain akan datang dan pergi, itulah bola sepak. Namun sebagai sebuah kelab, ianya cukup besar untuk meneruskan usaha kami membangunkan pasukan ini. Pemilik kelab akan terus melabur untuk membina skuad ini.”

“Kami akan menggunakan skuad yang ada untuk berhadapan dengan kehilangan pemain penting. Jadi, kami mahu ucapkan selamat tinggal untuk Coutinho.”

Ini adalah kali kedua berturut-turut Barcelona memecahkan rekod pembelian kelab mereka selepas membeli Ousmane Dembele dengan nilai £135.5 juta.

Ini juga kali ketiga dalam 2 perpindahan berturut-turut Barcelona terlibat dalam transaksi dalam rekod 4 termahal di dunia.

Neymar menjadi pemain termahal dunia ketika dijual ke Barcelona dengan nilai £200 juta. Pemain kedua termahal adalah Kylian Mbappe dengan nilai £180 juta. Coutinho di ranking ke-3 dengan nilai £142 juta dan Dembele di tangga ke-4.

Sumber : Semuanya Bola

Tiada ulasan