Header Ads

Terkini

Oh Yeah : SUV Pertama Proton - Geely Boyue Sedang Dipandu Uji Oleh Proton

Views

Geely Boyue kini telah dilihat sedang diuji di Malaysia. Gambar terbaru ini, yang dirakam oleh seorang pembaca, Mamu Penang, dilihat di Putrajaya dan juga Lebuhraya Elite. SUV berkenaan, tanpa sebarang samaran melainkan pelekat hitam yang ditampal pada lencananya, dengan trade plate “B” yang biasanya digunakan oleh Proton.

Memang sudah diketahui, bahawa SUV pertama Proton nanti akan didasarkan kepada Geely Boyue seperti yang diumumkan sebelum ini. Tapi, apa yang ambil masa lama untuk diperkenalkan? Ini kerana, Boyue pemanduan sebelah kanan belum pernah ada, jadi Proton perlu melakukan perkara itu untuk pasaran tempatan. Ia juga akan melibatkan kandungan tempatan.


Boyue merupakan SUV dalam segmen C, jika dilihat dari saiznya. Dengan lima-tempat duduk, ia ditawarkan dengan pelbagai pilihan enjin; yang paling berkuasa ialah 1.8 liter yang menjana 181 hp/285 Nm, empat-silinder, turbocaj yang digandingkan dengan transmisi automatik enam-kelajuan. Di China juga, ia hadir dengan sistem pacuan roda depan atau AWD.

Terdapat pelbagai juga pilihan kelengkapan bagi model ini untuk pasaran China. Ia termasuk kluster instrumen digital tujuh-inci, bumbung panoramik, kamera 360-darjah dan sistem infotainmen lapan-inci dengan WiFi, Apple CarPlay dan kawalan suara. Ia juga lengkap dengan ciri keselamatan terkini seperti autonomous emergency braking dan adaptive cruise control. Sumber : Paultan

Tiada ulasan