Header Ads

Terkini

X - Men Di Dunia Nyata - 7 Genetik Paling 'Rare' Hanya Terdapat Pada Segelintir Manusia Sahaja Yang Mungkin Anda Tidak Pernah Tahu

Views

Setiap orang mempunyai kombinasi unik ciri genetik yang membezakannya dari seluruh populasi manusia, untuk menjamin bahawa tidak ada dua orang yang sama walaupun kembar.

Beberapa manusia mempunyai mutasi yang jarang dijumpai yang memberikan mereka kebolehan atau ciri fizikal yang tidak ada pada manusia lain.

Mutasi genetik adalah sebahagian penting daripada evolusi, dan mereka boleh membawa kepada perbezaan yang memberikan kelebihan serta kekurangan.

Mutasi pada manusia sangat jarang dijumpai, dan anda mungkin tidak mempunyai satu pun, tetapi mereka yang ada mungkin mempunyai kekuatan tulang luar biasa yang tidak dapat dipatahkan, atau ciri fizikal yang menarik.

Keabnormalan genetik boleh membawa kepada kualiti fizikal yang luar biasa yang menjadikan mereka yang sangat unik. Pembentukan khas dalam DNA mampu memberi manusia dalam keadaan yang luar biasa yang boleh memberikan manfaat tetapi juga boleh menyebabkan komplikasi.

1. Tulang Yang Mempunyai Kekuatan Yang Luar Biasa, 8 Kali Lebih Kuat Dari Manusia Biasa


Pada tahun 1994, saintis menemui mutasi genetik yang dikenali sebagai LRP5. Gen ini mengawal pengeluaran dan pembebasan protein yang memainkan peranan penting dalam kepadatan tulang.

Mutasi itu ditemui apabila seorang lelaki yang terlibat dalam kemalangan kereta serius tidak mengalami patah tulang atau keretakan tulang. Para penyelidik kemudiannya mendapati bahawa dia mempunyai ahli keluarga yang juga memiliki rangka yang sangat kuat, salah seorang daripada mereka menjalani penggantian pinggul yang gagal kerana doktor tidak dapat skru prostesis ke dalam tulangnya.

Ujian menunjukkan bahawa kumpulan itu mempunyai tulang hampir lapan kali lebih padat daripada manusia lain, menjadikan tulang mereka sangat kuat apabila tulang mereka hampir mustahil untuk dipatahkan atau dipecahkan di dalam hentakan yang kuat.

2. Mempunyai Bentuk Dan Kekuatan Otot Yang Luar Biasa


Walaupun ianya telah didokumenkan dengan baik dalam tikus dan lembu, terdapat hanya beberapa contoh gen myostatin yang tidak aktif pada manusia. Keadaan ini menyebabkan manusia tersebut mempunyai otot yang sangat kuat. Kanak-kanak yang dilahirkan dengan mutasi ini mempunyai otot yang sangat jelas pada usia muda, mempunyai kekuatan yang lebih kuat daripada kanak-kanak yang berumur sama. Isu-isu kesihatan jangka panjang yang berkaitan dengan gangguan itu tidak diketahui, kerana ia tidak banyak dikaji.

3. Mempunyai Daya Kekebalan Badan Luar Biasa Daripada Terkena HIV


Sehingga 1% daripada keturunan Eropah Utara mungkin mempunyai kekebalan terhadap jangkitan HIV kerana mutasi genetik yang sangat jarang dipanggil CCR5 delta 32. Kecacatan ini pada dasarnya menyebabkan CCR5 co-reseptor menjadi jauh lebih kecil daripada biasanya, jadi virus HIV tidak boleh memasuki sel. Reseptor ditutup, mencegah virus daripada mengawal badan mangsa. Para saintis sedang berusaha untuk mengubati penyakit yang melibatkan penggunaan sel stem untuk meniru genetik mereka yang kebal terhadap HIV.

4. Mempunyai Lubang Tindik Semula Jadi Di Telinga


Sinus preauricular adalah keadaan kongenital yang menyebabkan lubang kecil terhasil pada luar telinga. Ia biasanya terdapat di bahagian atas telinga di mana ia menghubungkan ke sisi kepala. Kebanyakannya kes adalah tidak berbahaya, tetapi ianya boleh menjadikan mereka yang mempunyai kecacatan ini lebih mudah untuk terdedah kepada jangkitan. Kes ini tidak begitu banyak di Barat, di mana ia didapati kurang dari 1% penduduk, tetapi ianya agak banyak di Asia dan Afrika di mana kira-kira terdapat empat hingga 10% penduduk mempunyai mutasi ini.

5. Puak 'Amish' Ini Mungkin Hidup Lebih Lama Daripada Manusia Biasa


Pada tahun 2017, para saintis menemui mutasi dalam gen SERPINE1 di kalangan ahli komuniti Berne Amish di Indiana. Gen ini mengurangkan tahap PAI-1 dalam tubuh mereka yang mempunyai mutasi. PAI-1 didapati dalam kepekatan yang lebih tinggi pada orang-orang dengan diabetes, obesiti, dan penyakit kardiovaskular.

Bukti menunjukkan bahawa mutasi SERPINE1 mempunyai dua kesan: ia menghentikan penggumpalan darah dari pembuluh darah dan memulakan proses yang dikenali sebagai senescence. Senescence pada dasarnya meletakkan sel ke dalam bentuk animasi yang digantung, yang menghalang mereka daripada dimusnahkan atau rosak. Hasilnya ialah mereka yang membawa mutasi itu boleh hidup selama 10 tahun lebih lama, dan mereka mengalami penyakit kronik seperti penyakit jantung pada kadar yang lebih rendah.

6. Hanya 40 Manusia Dalam Dunia Mempunyai Jenis Darah Ini


'Golden Blood' atau Darah emas bukanlah darah berwarna emas seperti apa yang anda bayangkan. Daripada secara literal ianya bukanlah mengubah darah seseorang menjadi warna keemasan, ianya sebenarnya adalah jenis darah yang sangat jarang dijumpai dimana hanya sekitar 40 orang sahaja yang memilikinya di dunia. Dalam istilah saintifik, orang dengan darah emas kehilangan semua antigen sel darah Rh, yang pada asasnya bermakna sesiapa yang mempunyai kumpulan Rh yang jarang dapat menerima jenis ini sebagai darah penderma. Ia menjadikan orang-orang yang membawa darah jenis ini sangat berharga kepada komuniti perubatan; jika mereka tidak wujud, orang yang mempunyai jenis darah yang jarang ditemui mesti mencari darah yang sama, yang boleh mengambil masa berbulan-bulan atau bahkan bertahun untuk dicari.

7. Mempunyai Bau Badan Semulajadi Busuk Yang Tidak Dapat Dihilangkan


Sebilangan kecil manusia mengalami gangguan genetik yang menyebabkan mereka sentiasa mengeluarkan bau yang tidak menyenangkan. Enzim tertentu dalam badan bertanggungjawab untuk memecahkan kimia trimethylaminuria, yang dihasilkan apabila makanan seperti telur, kacang, dan ikan dicerna. Mutasi dalam gen FMO3 menghalang enzim penting ini daripada dihasilkan. Hasilnya ialah orang yang mengalami anomali genetik ini akan mengalami bau badan yang kuat berbau mirip dengan bau ikan yang membusuk. Kurang daripada 1% orang mempunyai mutasi ini, menjadikannya jarang terjadi di kebanyakan populasi.

Tiada ulasan