Header Ads

Terkini

Ambil 10 Langkah Ini Untuk Mengawal Tekanan Darah Tinggi Tanpa Ubat

Views

Tekanan darah tinggi atau hipertensi merupakan salah satu penyakit yang menghantui kebanyakan daripada rakyat Malaysia dengan anggaran lebih enam juta penghidap masalah kesihatan ini yang berpunca daripada pelbagai faktor.

Beberapa faktor seperti genetik, kekerapan bersenam, merokok dan amalan pemakanan merupakan salah satu punca utama darah tinggi yang boleh membawa kepada serangan jantung, strok dan kegagalan buah pinggang.

Dr. Ezairy M. Sallih melalui laman Facebook miliknya berkongsi langkah pencegahan kepada penyakit ini dengan kaedah semulajadi seperti dibawah.  Tekanan darah boleh meningkat dalam keadaan tertentu seperti stress, gelisah, penat, kesakitan, berdebar-debar, ketakutan dan sebaik saja selepas bersenam.  Oleh itu, anda digalakkan untuk sentiasa membuat pemeriksaan tekanan darah serta melakukan 10 langkah ini sebagai salah satu cara baru mengawal tekanan darah tinggi tanpa ubat.

10 LANGKAH KAWAL TEKANAN DARAH TINGGI TANPA UBAT

"Saya tak bagi dulu ubat darah tinggi, buat masa ni boleh kawal dengan cara makan dan lain-lain..."

Pernah tak doktor beritahu anda untuk kawal tekanan darah seperti ini. Tapi bagaimana?

Saya senaraikan 10 langkah yang boleh diikuti.

1. Kurangkan berat badan


Tekanan darah sering meningkat apabila peningkatan berat badan. Berat badan juga boleh menyebabkan gangguan pernafasan semasa anda tidur (tidur apnea), yang akan meningkatkan tekanan darah anda.

Berat badan adalah salah satu perubahan gaya hidup yang paling berkesan untuk mengawal tekanan darah. Kehilangan hanya 4 ke 5 kilogram dapat mengurangkan tekanan darah anda.

2. Bersenam dengan kerap.


Aktiviti fizikal biasa sekurang-kurangnya 30 minit sepanjang hari dalam seminggu dapat mengurangkan tekanan darah anda dengan 4 hingga 9 milimeter merkuri (mm Hg). Perkara paling penting ialah konsisten kerana jika anda berhenti bersenam, tekanan darah anda boleh naik semula.

Sekiranya anda mempunyai sedikit tekanan darah tinggi (prehypertension), senaman boleh membantu anda mengelakkan hipertensi yang kronik. Sekiranya anda sudah mengalami hipertensi, aktiviti fizikal yang tetap boleh membawa tekanan darah anda ke tahap yang lebih selamat.

Jenis senaman terbaik untuk menurunkan tekanan darah termasuklah berjalan kaki, jogging, berbasikal, atau berenang.

3. Makan makanan yang sihat.


Makan diet yang kaya dengan bijirin, buah-buahan, sayur-sayuran dan lain-lain boleh menurunkan tekanan darah anda. Saya faham memang tidak mudah untuk mengubah tabiat makan anda, tetapi dengan melakukan tip-tip yang saya beri ini, anda boleh mengamalkan diet yang sihat:

* Simpan diari makanan. Menulis apa yang anda makan. Pantau apa yang anda makan, berapa banyak, bila dan mengapa.
* Pertimbangkan untuk meningkatkan kalium. Kalium (potassium) boleh mengurangkan kesan natrium (sodium) pada tekanan darah. Sumber kalium yang terbaik adalah makanan, seperti buah-buahan dan sayur-sayuran, dan bukan makanan tambahan. 
* Menjadi pembeli pintar. Baca label makanan apabila anda berbelanja dan berpegang pada pelan pemakanan sihat semasa anda sedang makan.

4. Kurangkan sodium dalam diet


Walaupun pengurangan kecil dalam natrium (sodium) dalam diet, anda dapat mengurangkan tekanan darah dengan 2 hingga 8 mm Hg.

Kesan pengambilan natrium pada tekanan darah berbeza-beza mengikut individu. Secara umum, hadkan natrium kepada kurang daripada 2,300 miligram (mg) sehari atau kurang.

Untuk mengurangkan natrium dalam diet anda, ikuti tip-tip ini:

* Baca label makanan. Jika boleh, pilih alternatif natrium rendah makanan dan minuman yang biasanya anda beli.
* Kurangkan makan makanan yang diproses. Hanya sebilangan kecil natrium berlaku secara semulajadi dalam makanan. Kebanyakan natrium ditambah semasa pemprosesan.
* Jangan tambahkan garam. Hanya 1 sudu teh garam mempunyai 2,300 mg natrium. Gunakan herba atau rempah untuk menambah rasa kepada makanan anda.

5. Kurangkan alkohol


Alkohol pada jumlah yang kecil, ia berpotensi menurunkan tekanan darah anda dengan 2 hingga 4 mm Hg. Tetapi kesan perlindungan itu hilang jika anda minum terlalu banyak alkohol. Minum lebih daripada jumlah alkohol yang sederhana boleh meningkatkan tekanan darah. Ia juga boleh mengurangkan keberkesanan ubat tekanan darah.

6. Berhenti merokok


Setiap rokok yang anda hisap boleh meningkatkan tekanan darah anda selama beberapa minit selepas anda selesai. Berhenti merokok membantu tekanan darah anda kembali normal. Orang yang berhenti merokok, tanpa mengira umur, mempunyai peningkatan yang besar dalam jangka hayat.

7. Kurangkan kafein


Peranan kafein dalam tekanan darah masih lagi dibincang dan dibahaskan. Kafein boleh menaikkan tekanan darah sebanyak 10 mm Hg pada orang yang jarang menggunakannya, tetapi ia tidak ada kesan yang signifikan terhadap tekanan darah kepada peminum kopi biasa. Untuk mengetahui sama ada kafein boleh meningkatkan tekanan darah anda, semak tekanan anda dalam masa 30 minit selepas minum minuman berkafein. Sekiranya tekanan darah anda bertambah sebanyak 5 hingga 10 mm Hg, anda mungkin sensitif terhadap tekanan darah yang menaikkan kesan kafein. Boleh rujuk dan berbincang dengan doktor.

8. Kurangkan stres dan tekanan hidup


Stres dan tekanan hidup yang kronik adalah penyumbang penting kepada tekanan darah tinggi. Stres sekali-sekala juga boleh menyumbang kepada tekanan darah tinggi jika anda bertindak balas terhadap tekanan dengan makan makanan yang tidak sihat, minum alkohol atau merokok.

Ambillah sedikit masa untuk berfikir semula apa yang menyebabkan anda berasa tertekan, seperti kerja, keluarga, kewangan atau penyakit. Sebaik sahaja anda tahu apa yang menyebabkan tekanan anda, carilah penyelesaian bagaimana anda boleh mengurangkan tekanan tersebut. Sekiranya anda tidak dapat menyelesaikan semua tekanan anda, anda sekurang-kurangnya dapat mengatasinya dengan cara yang lebih sihat.

9. Pantau tekanan darah anda


Periksa dan pantau tekanan darah di rumah dan berjumpa doktor anda dengan kerap. Pemantauan di rumah boleh membantu anda mengekalkan bacaan normal tekanan darah anda, membantu anda untuk terus konsisten dengan gaya hidup sihat, dan memberi isyarat kepada anda jika ada tanda-tanda awal komplikasi kesihatan.

10. Dapatkan sokongan Keluarga dan rakan-rakan

Gambar Hiasan

Keluarga dan rakan sebenarnya penting dalam membantu meningkatkan kesihatan anda. Mereka boleh menggalakkan anda untuk menjaga diri, membantu untuk berjumpa doktor atau memulakan program senaman bagi memastikan tekanan darah anda rendah. Ini juga dapat memberi anda hubungan dengan orang yang boleh memberi anda sokongan emosi dan mereka yang boleh menawarkan tip praktikal untuk membantu anda.

PERHATIAN : Langkah ini berguna jika tekanan darah anda masih boleh dikawal tanpa perlu ubat. Nota ini tidak bermaksud menggantikan preskripsi ubat daripada doktor. Anda perlu terus menggunakan ubat yang diberi oleh doktor sekiranya diarah sedemikian.

Sumber : Siakap Keli

Tiada ulasan