Header Ads

Terkini

10 Orang Ini Berjaya Menjadi Kaya Dengan Cara Yang Kreatif & Tidak Disangka

Views


Apa yang membuat manusia luar biasa adalah kemampuan kita untuk menghasilkan idea ketika dalam krisis. Sepanjang sejarah peradaban manusia, kepintaran dan tindakan telah mendorong kemajuan peradaban pada tahap eksponensial. Manusia telah berjaya mencipta pelbagai kaedah baru untuk dapatkan duit, bahkan berkembang maju, lalu menjadi jutawan. Perkara ini memang benar terjadi terutamanya orang-orang yang dikatakan di bawah ini yang menghasilkan wang dengan cara yang tidak disangka dan kreatif.


1. Elvis dan pengurusnya Kolonel Tom Parker berjaya mengaut keuntungan dari 'haters' ketika Parker muncul dengan lencana "I Hate Elvis" yang dia jual kepada mereka yang sememangnya tidak sekali-kali akan membeli 'merchandise' dari Elvis.2. Setelah berasa terganggu dengan panggilan berterusan dari telemarketer, seorang lelaki dari UK ini membuat talian 0871 peribadinya pada tahun 2011 supaya orang yang menelefonnya akan dikenakan caj bayaran. Apabila pekerja bank, pembekal gas, atau elektrik meminta nombor telefonnya, dia memberikan nombor itu kepada mereka.3. Pada tahun 2014, kumpulan Vulfpeck menghasilkan album bernama Sleepify pada platform Spotify yang mendorong pembeli untuk memainkannya secara berterusan semasa mereka tidur. Mereka memperoleh royalti $ 20,000 sebelum album tersebut ditarik balik.4. Setelah berasa bengang dengan email spam yang sentiasa diterima, seorang rakyat Amerika bernama Daniel Balsam berhenti dari pekerjaannya dan berjaya mendapatkan Ijazah dalam undang-undang hanya semata-mata untuk membuat tuntutan mahkamah. Dia telah berjaya menuntut lebih dari $ 1 juta dalam penghakiman mahkamah.
5. Pada tahun 2010, pencipta meme Trollface mendaftarkan meme yang dicipta setelah mengetahui betapa popularnya ia di dunia Internet. Menjelang tahun 2015, dia memperoleh $ 100,000 dalam pelesenan dan hak cipta.
6. Dilahirkan dalam kemiskinan yang melampau, seorang wanita Cina mula menjual sambalnya, Lao Gan Ma, yang pada awalnya dibuat di kedai mi setelah mendapati ianya lebih popular daripada mi yang dijual. Dia kini menjadi jutawan dengan nilai bersih $ 1.05 bilion pada tahun 2015.
7. Pada tahun 2013, seorang jutawan China menjual tin udara segar dengan harga $ 0,80 setiap satu ketika pencemaran udara Beijing mula mencapai tahap tertinggi. Hanya dalam 10 hari, dia menjual lebih dari lapan juta tin.8. Pada tahun 2005, seorang pelajar dari UK membuat laman web yang penuh dengan grid piksel, blok yang dia jual pada harga $ 1 per piksel hanya untuk memaparkan iklan. Dia menjual semua piksel, keuntungan terkumpul sebanyak $ 1,037,100 beliau gunakan untuk pembayaran yuran universiti.
9. Pada tahun 1980, seorang lelaki bernama Dennis Hope mendakwa beliau adalah pemilik Bulan kerana kelemahan sistem dalam Perjanjian Luar Angkasa apabila PBB mula menjual tanah di bulan dan berjaya menjana berjuta-juta. Dia mengirim surat kepada PBB yang menyatakan pemilikannya terhadap Bulan, dan ketika dia tidak mendapat maklumbalas dari mereka, dia memutuskan untuk menggunakan kelemahan perjanjian tersebut. Perjanjian itu tidak mengatakan apa-apa mengenai individu yang memiliki harta tanah luar angkasa.
Pengusaha Amerika ini memulakan perniagaan bernama Suruhanjaya Kedutaan Lunar pada tahun 1980 yang menjual harta tanah di luar bumi. Dia mendakwa Jimmy Carter dan Ronald Reagan, dua bekas Presiden AS, adalah pelanggannya. Kaedah yang digunakannya untuk memperuntukkan tanah di Bulan adalah dengan menutup matanya dan menunjukkan peta secara rawak. Harganya ialah $ 20 per ekar, dan pada tahun 2009, dia mengaku telah berjaya menjual 2.5 juta satu ekar plot.


10. Pada tahun 1984, Michael Larson, seorang peserta Press Your Luck, telah memerhati corak permainan tersebut adalah terancang dan bukan secara rawak ketika dia menggunakan perakam video dan memainkan semula rakaman tersebut. Dia hanya menghafal urutan permainan tersebut dan memenangi 45 putaran berturut-turut, memperoleh sebanyak $ 110,237.


Tiada ulasan