Header Ads

Terkini

5 Misteri Yang Tidak Dapat Dijelaskan Oleh Sains Sehingga Sekarang (Bahagian 2)

Views1. Kesedaran adalah salah satu aspek kehidupan manusia yang paling misteri. Walaupun setelah berabad-abad kajian dan penyelidikan oleh saintis dan ahli falsafah, ia tetap kontroversi tanpa jawapan yang pasti.


"Kesedaran adalah sesuatu yang sukar untuk dijelaskan dalam perkataan. Mungkin di suatu tempat di masa depan, melalui kajian dan pengembangan yang teliti, kita dapat memahami dan menerangkannya seperti kita menerangkan bagaimana otak berfungsi. Tetapi buat masa ini, yang dapat kita katakan adalah keadaan menyedari keberadaan seseorang, mengetahui bahawa pemikiran dan perasaan anda adalah milik anda sendiri. "


Sains telah mencapai kemajuan yang besar dalam menjelaskan cara kerja otak kita dan kaitannya dengan tingkah laku manusia. Namun, belum ada yang dapat menjelaskan bagaimana dan di mana kesedaran wujud dan sesuai dengan otak dan kehidupan kita. Ia tidak dapat diperhatikan dan oleh itu sukar untuk dikaji. Kita tahu keberadaannya hanya melalui pengalaman dan perasaan kita.


Ilmu pengetahuan moden telah memperluas ruang lingkup kesedaran dari khayalan, pemikiran, dan introspeksi kepada perasaan, pengalaman, kognisi, dan kesedaran diri. Walau bagaimanapun, banyak soalan tetap tidak dapat dijawab seperti;


Adakah kesedaran itu adalah jiwa roh?

Adakah haiwan mempunyai kesedaran?

Adakah elektron mempunyai kesedaran?

Adakah ia wujud dalam pelbagai peringkat di setiap sel hidup?


2. Hutan Bengkok di Poland adalah hutan belukar yang mempunyai 400 pokok pine berbentuk aneh yang ditanam pada tahun 1930. Sama ada bentuk J dari pokok yang unik itu adalah hasil campur tangan dari manusia atau semula jadi masih menjadi misteri.
Hutan berhampiran bandar Gryfino di Pomerania Barat, Poland telah menjadi daya tarikan pelancong kerana pohonnya yang unik. Semua 400 pokok yang berlainan berlekuk dan membengkok hanya beberapa inci dari atas tanah, sebelum tumbuh lurus ke arah langit. Walaupun bentuknya tidak teratur dari bawah, ianya telah tumbuh tinggi dan sihat, tingginya sekitar 50 kaki.


Ada yang percaya bahawa pokok-pokok dibengkok sejak awal oleh manusia untuk menjadikannya sesuai untuk membuat perabot. Teori yang lain ialah daya graviti yang unik merosakkan pokok. Walaubagaimanapun, kedua-dua teori ini tidak mempunyai bukti yang kukuh.


3. Pada 13 Oktober 1917, orang ramai berjumlah sekitar 70,000 orang berkumpul untuk menyaksikan penampilan terakhir Mary (Ibu kepada Jesus). Berdasarkan isyarat seorang gadis petani iaitu Lucia, orang ramai memandang Matahari dan menyaksikan fenomena supernatural iaitu matahari kelihatan menari-nari dan jatuh ke tanah.
"Peristiwa Keajaiban Matahari" ditonton secara beramai-ramai di Fatima, Portugal. Tiga anak pengembala iaitu Lucia, Francisco, dan Janito telah mendapat wahyu bahawa Ibu Mary akan membuat penampilan terakhir di Fatima pada 13 Oktober 1917. Ramai orang berkumpul pada hari itu untuk menyaksikan penampilannya. Mary muncul, tetapi hanya dapat dilihat oleh kanak-kanak. Tokoh itu memperkenalkan dirinya sebagai "The Lady Of The Rosary" dan menyampaikan ramalan dan visi yang tidak diketahui kepada kanak-kanak. Dia kemudian terus menunjuk ke arah Matahari.


Dengan isyarat Lucia, orang ramai memandang Matahari dan melihat cakera berwarna perak muncul dari balik awan (UFO?). Beberapa saksi juga melihat matahari seolah-olah seperti sedang menari. Bagi yang lain, ia seolah-olah bergerak dalam gerakan zig-zag dan melihatnya jatuh ke Bumi. Peristiwa ini dikenali di dalam sejarah sebagai "Keajaiban Matahari" atau "Keajaiban Fatima."


Fenomena tersebut telah dianalisis secara kritis oleh banyak pihak, baik dari segi sosiologi dan ilmiah. Penjelasan yang dicadangkan termasuk beberapa kes histeria dan efek ilusi yang disebabkan oleh memandang matahari terlalu lama.


4. Pada bulan Februari 2016, bunyi aneh di Forest Grove di Oregon yang membuat haiwan peliharaan menjadi resah dan menyedarkan penduduk dari tidur mereka. Bunyi aneh tersebut, digambarkan sebagai "jeritan mekanikal," didengari berkali-kali sepanjang bulan Februari. Sebuah rumah hantu bernama "Aliens in the Grove" dibina berdasarkan bunyi misteri tersebut.Penduduk Forest Grove mula mendengar bunyi yang kuat dari pelbagai arah yang berlangsung sehingga beberapa minit. Bunyi menakutkan itu membuatkan ramai penduduk yang menganggap ianya berasal dari saluran gas yang rosak. Namun, ketika saluran gas mengalir di bawah tanah, saluran itu tidak mungkin akan menghasilkan bunyi sekuat itu.


Pakar audio iaitu Tobin Cobey yang mengukur tahap bunyi pada meter suara menyifatkannya sebagai luar biasa, dan mirip dengan bunyi gas bertekanan atau udara yang keluar melalui pemasangan atau injap.


Ketika pihak berkuasa gagal menjelaskan sumber kebisingan itu, orang mulai membuat spekulasi yang mengarut dan memberikan penjelasan mulai dari makhluk asing yang menghubungi Bumi hingga Sasquatch. Rasanya kat Malaysia pun pernah berlaku kejadian misteri ini bukan? Sampai hari ini masih menjadi tanda tanya.


5. Material licin yang pelik yang meliputi bahagian jalan raya di Caracas, Venezuela. Ia dikenali sebagai "La Mancha Negra" dan terus mengalir hingga tersebar ke jalan sejauh lapan batu. Tekstur bergetah menyebabkan banyak kemalangan dan 1.800 kematian antara tahun 1986 dan 1991.
Pada tahun 1986, pekerja jalan raya melihat tompokan bewarna hitam yang meliputi jalan raya sejauh 50 ela di Caracas. Selama bertahun-tahun, tompokan hitam tersebut tersebar sejauh lapan batu dan didakwa menyebabkan 1.800 kematian. Walaupun jumlah kematian semakin menurun, ianya masih berbahaya untuk menggunakan jalan raya itu. Walaupun masalah keselamatan dapat diselesaikan, sifat dan asal-usul tompokan hitam masih belum jelas.


Sebuah artikel berita di Chicago Tribune dari bulan Ogos 1992 melaporkan bahawa sebuah Pertubuhan Nasional Venezuela dibentuk untuk mengkaji bahan yang aneh tersebut. Banyak teori cuba menjelaskan sumber La Mancha Negra. Dua teori yang agak meyakinkan adalah;


1. Beberapa bahan untuk membuat tar dicampur dengan salah semasa membina jalan raya. Teori ini disokong oleh fakta bahawa tompokan hitam yang mengalir menyerupai tar. Masalah tompokan hitam ini bertambah buruk pada hari yang lebih panas. Perkara-perkara ini biasanya berlaku apabila bahan tar tidak dicampur dengan cara yang betul dan dalam kuantiti yang betul.


2. Teori kedua adalah ianya adalah cecair dari tar semula jadi yang dihasilkan dari simpanan petroleum terbesar di dunia di Orinoco Belt yang berdekatan.


Oleh itu, jika bahan tersebut hanya dicampurkan dengan tar dan minyak, mengapa kajian benilai jutaan dollar oleh pemerintah Venezuela gagal menjumpai penyebabnya? Ya, jawapan yang mungkin adalah rasuah. Wang itu kemungkinan besar diserahkan kepada pegawai yang korup dan bukannya kajian yang serius telah dijalankan.

Tiada ulasan